
WhatsApp’ın kullanıcılarına yönelik ‘zorunlu güncelleme’ kararına ilişkin uygulama sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘dijital faşizme hep birlikte karşı duralım!’ çağrısı etkisini gösterdi. Resmi kurum ve kuruluşlar Telegram’a geçmeye hazırlanırken, vatandaşlar da Telegram’ı indirerek kullanmaya başladılar.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Diyanet Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Davut Dağ, yerli uygulama kullanılması konusunda Hükümet ile aynı fikirde olduklarını, bu nedenle yabancı bir iletişim ağı olan Telegram’a geçişte acele mi ediyoruz, şüphesiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
İletişim Güvenliğimiz Söz Konusu Olduğunda Hiçbir Ülkeye Güvenemeyiz
WhatsApp’ın ABD, Telegram’ın ise Rusya menşeili olduğunu belirten Dağ, Veri mahremiyeti, güvenlik ve gizlilik gibi önemli konular gündeme geldiğinde ülke ayrımı yapmanın doğru olmadığına dikkat çekerek, ister ABD ister Rusya menşeili olsun Türkiye için hiçbirinin güvenli olmadığını ve büyük riskler taşıdığını söyleyerek, devletin resmi organlarına ait dijital verilen ve halkımızın iletişiminin yerli ve milli bir yazılımla sağlanması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
Veri Güvenliğinin Sağlanmasında Endişelerimiz Var
“İletişim konusunda menşei hangi ülkeye ait olursa olsun veri güvenliğinin sağlanması noktasında endişelerimiz var! Bu nedenle yerli ve milli iletişim desteği sunan anlık mesajlaşma kapasitesini sağlayacak yazılım mühendislerimiz bulunmaktadır. Devletimiz, yerli ve milli yazılım üzerinde durmalı ve bu yönde çalışma başlatmalıdır. Türkiye’nin veri güvenliğinin sağlanması konusunda yeterli teknik elemanlarımız varken, bunu dışarıdan sağlamak akılcı değil. Dolayısıyla WhatsApp’a olduğu gibi Telegram’a da endişeyle bakıyoruz! Yağmurdan kaçarken doluya tutulmayalım!
Devlet, Yerli ve Milli Yazılım Üzerinde Çalışmalıdır
Basında, Telegram’ın ‘çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisi’ olduğu yazılıyor. Rusya’ya ait bir programın güvenli olduğuna nasıl ikna oldunuz? Bizler, dostlarımızı da düşmanlarımızı da tarihimize bakarak tanıyabiliriz. Bu itibarla basının milletimizi yanıltmasını da doğru bulmuyoruz. Telegram’ın gizli mesajlaşmalarda yazışmaları ve medya dosyalarını sunucularında saklamaması ayrıca mesajlar için sistem günlüğü tutmaması, Telegram’ın mesajın içeriğini ve kime gönderildiğini bilmemesi nedeniyle güvenli olduğu düşüncesi hakim. Dijital teknoloji de her şey mümkün! Sözünü ettiğimiz konularda güvenli olduğu intibaını uyandıran Telegram programının sözü edilen kayıtları başka türlü, başka yerlere yönlendirmediği ve kayıt altına almadığını bilemeyiz. Bu endişelerimiz de haklı olduğumuzu düşünüyor ve yerli ve milli bir yazılım ile veri güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz.”