diyanet bir-sen yatay logo

İHTİYAÇ FAZLA, ALINACAK DİN GÖREVLİSİ SAYISI YETERSİZ!

Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatında münhal bulunan din görevlisi kadrolarına sözleşmeli pozisyonda personel alımı yapılacağı Diyanet İşleri Başkanlığı resmi web sitesinden duyuruldu.

Diyanet İşleri Başkanlığının taşra teşkilatlarında açık bulunan kadrolarına toplam 5000 din görevlisi alımı yapılacağını ancak bu sayının yetersiz olduğunu belirten Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, yetersiz sayıdaki din görevlisiyle din hizmetleri vermenin zorluğuna işaret ederek şunları söyledi:

“Diyanet İşleri Başkanlığı 1400 Kur’an Kursu Öğreticisi, 3500 İmam Hatip ve 100 Müezzin-Kayyım alacağını kendi web sitesinden duyurdu. 2018 yılı KPSS puan sırası esas alınarak boş kadrolara alım yapılacak. Personel alımını önemsiyoruz ancak bu sayının yetersiz olduğunu da biliyoruz. Kurumumuz da bu sayının yetersiz olduğunu biliyor. Dolayısıyla ilgili bakanlıktan kadro tahsisi için izin alınırken bu sayının yetersiz olduğu dikkate alınmalıydı. Zira 2018 yılı KPSS sınavlarına girip Diyanet’in personel alımını bekleyen çok sayıda İmam Hatip Lisesi mezunu bulunuyor. Yapılan duyuru da açık pozisyonlara alınacak sınıfı, unvanı ve öğrenim durumunu incelediğimizde İlahiyat Fakültesi mezunlarının sayısının fazla olduğunu görüyoruz. Personel alımı sanki İlahiyat Fakültesi mezunları için yapılıyormuş iması uyandırmaktadır!

Sayın Başkanımız çeşitli tarihlerde televizyon kanallarında 9500 personel alınacağını açıklarken aynı zamanda da personel açığının 15 bin olduğunu söylemişti. Bu sayının bile yetersiz olduğu bilindiği halde İlahiyat Fakültesi dışındaki diğer okul mezunlarına az kontenjan ayrılmasını da anlayabilmiş değiliz. Din görevlisi sayısının yetersiz olması nedeniyle özellikle kırsal da halkımız dini vecibelerini yerine getirmekte zorlanıyorlar. Personel yetersizliği nedeniyle din görevlileri de daha fazla çalışmak zorunda kalıyor, bir camiden diğerine koşuşturma içinde görev yapmaya çalışıyorlar ve yıpranıyorlar. Personel yetersizliği din görevlileri üzerinde ağır yük oluşturuyor. Sadece kurum içinde uzmanlığa, vaizliğe, murakıplığa, şube müdürlüğüne yükselecek fakülte ve İmam Hatip mezunlarının ve bu süreçte emekliye ayrılacakları da eklediğimiz zaman daha fazla personel ihtiyacının ortaya çıkacağı aşikârdır. Bu hususların dikkate alınarak planlamanın yapılması gerekirdi. 2021 yılında personel açığının en az 20 bini bulacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl için Diyanet İşleri Başkanlığının bu hususları dikkate alarak alımın buna göre yapılmasını öneriyoruz. Bunları Diyanet İşleri Başkanlığının dikkatine sunmak zorundayız. Her ne kadar sayı yetersiz de olsa din görevlilerinin bir nebze de olsa rahatlamasını sağlayacak ve halkımızın en azından bir kısmının dini vecibelerini yapabilme imkânına kavuşmuş olacağını düşünerek memnuniyet duyuyoruz. Personel alımı için Sayın Başkanımızın ciddi mücadele verdiğini düşünüyoruz. Bu nedenle de hem kendisine hem de Maliye ve Hazine Bakanlığına teşekkür ediyoruz. Maliye ve Hazine Bakanlığının az da olsa 5000 kadro tahsis etmesini kurumumuza verilen önemin işareti olarak görüyoruz. Bu nedenle minnettarız.”

Bu yazıyı paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir