diyanet bir-sen yatay logo

HAFIZLARIMIZA BAŞARILAR DİLİYORUZ

Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, 2020 Yılı II. Dönem Hafızlık Tespit Sınavına katılacak olan hafızlara başarılar dileyerek basın açıklaması yaptı.

Hasan Türüt, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca, Kur’an kurslarında veya dışarıdan kendi imkânlarıyla hafızlıklarını tamamlayanların 29 Haziran (bugün) 2020 tarihinde sınavlarının başlayacağını ve başvuru durumuna görev farklı tarihlerde sınavların yapılacağını belirterek şunları söyledi:

“Öncelikle Hafızlık Tespit Sınavlarına katılacak olan hafızlarımıza başarılar diliyorum. Hafızların yetişmesinde büyük bir sabır, emek ve zaman harcayarak gayret gösteren öğreticilere de teşekkür ediyorum. Bilindiği gibi Covıd-19 salgın hastalığı nedeniyle sınavlarda aksama oldu. Salgının gerilemeye ve alınan önlemlerin yumuşatılmaya başlanmasıyla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 2020 Yılı II. Dönem Hafızlık Tespit Sınavı’nın yapılacağını resmi internet sitesinden yayınladığı duyuru ile açıkladı. Duyuru da sınavın Usul ve Esasları’na ilişkin bir metin yayınlandı. Sınavların 81 İl Müftülüğü merkezlerinde gerçekleştirilecek olması nedeniyle hafızların bulundukları yerlerde sınava girecek olmaları kendileri açısından bir avantajdır.

Başvuru işlemlerinde hafızların ve öğreticilerin sorumlulukları bulunuyor. Bu nedenle sınav duyuru metninde belirtilen maddelere dikkat edilmesi gerekiyor: Kayıtları alan ilgili personelin sisteme girişlerde son derece titiz davranması hem kendisi açısından hem de öğrenci açısından çok önemlidir.

Hafızlık Tespit Sınavı sözlü olarak yapılacak ve 70 puan alan aday başarılı sayılacaktır. Bu nedenle sınavların titizlikle ve adil bir şekilde yapılabilmesi için gerek Başkanlığın, gerekse İl Müftülüklerinin gerekli tedbirleri aldıklarını ve bu konuda hassas olduklarını biliyoruz ve kendilerine teşekkür ediyoruz.  

Müslümanlar için dini açıdan hafızlık son derece önemlidir. Rivayet edilen hadislere bakıldığında hafızlığın neden bu kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Çünkü Peygamber Efendimiz, “Sizin en hayırlınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir” (Buharî, Fedâilu’l-Kur’an, 21) buyurmaktadır.

Ebu Hureyre’den nakledilen başka bir hadiste Allah Resulü şöyle buyuruyor:  “Kur’an’ı yüklenen (hafız) ve onunla amel eden kişinin baba ve annesine öyle bir taç giydirilir ki, güneş bile o tacın ışığı yanında ışıksız alır.” (Müslim)

Bu nedenle günümüzde hafızlık eğitimine önem verilmelidir. Eğitimin önündeki sorunlar çözülmeli, hafızlığın önündeki engeller kaldırılmalıdır. Hafızlığı teşvik edecek, hafızların atanmalarını kolaylaştıracak yasal düzenleme yapılmalıdır.

Bu yazıyı paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir