Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, din hizmetlerinde kullanılacak olan binaların ve müştemilatlarının genel bütçeden yapılmasının önemine işaret ederek, Meclis’te görüşülmekte olan torba yasa da bununla ilgili düzenleme yapılmasını istedi.
Vatandaşların dini ihtiyaçları için hizmete sunulan cami, Kur’an kursu, Eğitim Merkezi binaları, Diyanet Evleri, Müftülük Binaları, Akademi binaları, 4-6 yaş kurs ve eğitim öncesi binaları vb. gibi yapıların arsa temini, bina ve müştemilatlarının yapımı amacıyla hayırsever vatandaşlardan camilerde toplanan paraların hem denetiminin yapılamadığını hem de din görevlilerinin incinmesine neden olduğuna dikkat çeken Türüt, bu durumun çeşitli şaibelere neden olduğunu, bunun önlenmesi içinde din hizmetlerinde kullanılacak binaların yapımının genel bütçeden karşılanmasının önemine değinerek şöyle konuştu:
“Üzülerek söylüyorum; gayrimüslimlere ait kilise vb. binaların restorasyonunu genel bütçeden yapan devletin, %92’si Müslüman olan ülkemizde Müslümanların dini ihtiyaçları için kullanılacak binaların hayır paralarıyla yapılmasını kabul edemiyoruz. Defaten açıklama yapmamıza, ilgili kurumlara resmi olarak iletmemize rağmen bu konuda bir düzenleme yapılmadı. Hem şaibelerin önlenmesi açısından hem de işin ekonomik boyutu nedeniyle bu konuda acil düzenleme yapılmasına dikkat çekmek istiyorum.
Cami ve Kur’an kursu gibi bina ve müştemilatlarının yapımı için toplanan paraların amacı doğrultusunda sağlıklı bir şekilde kullanılıp kullanılmadığı önemlidir. İnşaat sektörünün ekonomimiz açısından ne kadar önemli olduğu biliniyor. Din hizmeti de bir kamu hizmeti olduğuna göre gerekli olan hizmet binalarının planlanması yapılmalıdır; arsa temini, alt yapı incelemeleri, fizibilite ve proje çalışmaları, binanın ve müştemilatlarının inşası gibi yatırımların genel bütçeden yapılması, finansal kaynağın kontrolünü ve doğru kullanımını da sağlayacaktır.
Diyanet İşleri Başkanlığınca planlanan, hizmete sunulan ve sunulacak olan bina ve müştemilatların; cami, Kur’an kursu, Diyanet Evleri, Eğitim Merkezi, Akademi, Müftülük Evi, 4-6 yaş kurs, eğitim öncesi binaları gibi hizmet binalarının genel bütçeden yapılması için düzenleme yapılmalıdır. Devlet, diğer resmi kurumların binalarının yapım, kiralama ve satın alma gibi işlemlerini genel bütçeden yaparken, Diyanet İşleri Başkanlığınca vatandaşların hizmetine sunulacak binaların yapımını hayırseverlerin inisiyatifine bırakmasını doğru bulmuyoruz. Yapım, kiralama ve satın alma gibi konularda kurumlar arası farklılıklar giderilmeli, din hizmetlerinde kullanılacak binalar da yatırım programı uygulama sürecine dahil edilmelidir. Bu yönde atılacak adım binaların yapımını disipline ederek; aynı fiziki donanım ve proje bazında birlik sağlanmış olacak, kaynakların etkin kullanımı ve yönetimi, bina yapımlarına yönelik yaklaşımın geliştirilmesi ve iyileştirilmesi hususlarında çözüm üretilecektir. Bu nedenlerle vatandaşların din hizmeti ihtiyacını karşılamak üzere hizmete sunulacak binaların teknik standart ve yasal düzenlemeleri ve bütçe sürecinin iyileştirilmesi açısından genel bütçeden yapılması ve yapım işlerinin de doğrudan Diyanet İşleri Başkanlığınca takip edilmesi için yasal düzenleme yapılması zorunludur.”