diyanet bir-sen yatay logo

UZLAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASINI İSTİYORUZ

Diyanet İşleri Başkanlığında İmam Hatip, Müezzin Kayyım ve Kur’an Kursu Öğreticisi gibi görevlerde bulunması nedeniyle halkın içinde olan, dernek, vakıf, cemaat ve velilerle birebir temas halinde bulunan görevlilerin çeşitli husumetler nedeniyle haksız yere şikâyet edilerek disiplin soruşturması geçirmesi, soruşturmayı yürütenlerin sendika, Müftü vs. nin etkisinde kalarak soruşturma geçiren görevliye ceza verilmesi yönündeki ön yargılı yaklaşım nedeniyle mağduriyet yaşandığına dikkat çeken Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, bu ve buna benzer mağduriyetlerin önlenmesi için öneride bulundu.

Halen Adalet Bakanlığı, SGK, Vergi Daireleri ve Mal Müdürlükleri gibi resmi kurumlarda uygulanmakta olan uzlaştırma komisyonu gibi bir komisyonun Diyanet İşleri Başkanlığında kurulması halinde bu sıkıntıların giderilebileceğine işaret eden Türüt şunları söyledi:

“Diyanet İşleri Başkanlığında uzlaştırma veya uzlaşma komisyonu kurulmasını defaten ifade ettik. Müftülükler de yürütülen soruşturmalar neticesinde haksız yere mağduriyet yaşayanların artması bu talebimizde haklı olduğumuzu göstermektedir. Kurum da uzlaştırma komisyonu kurulmasını ısrarla talep edeceğiz. Zira yürütülen soruşturmalarda tarafsızlık ilkesine bağlı kalınmıyor. Sendika ve müftü etkisi nedeniyle haksız yere disiplin cezası veriliyor. Bunu önlemenin tek yolu da Ceza hukukunda olduğu gibi tarafsız bir görevlinin arabuluculuğuyla uyuşmazlığın çözülmesi için çalışma yapılmasıdır: Eğer mağdur vatandaş ise vatandaşla, mağdur kurum ise kurum yetkilisiyle iletişim kurulması sürecinde problemin çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Böylece her iki tarafın haksızlığa uğraması önlenmiş olacaktır. Aynı zamanda hizmette aksamanın önüne geçilerek konunun hızlı bir şekilde çözülmesi sağlanmış olacaktır. Tarafların bir arada bulunduğu tarafsız bir görevli tarafından uzlaşının sağlanması daha adil bir çözüme kavuşmayı sağlayacağı gibi mağduriyeti de önleyecektir.

Uzlaştırma komisyonunun hem kuruma hem de görevliye kazandıracağı şeyler;

  1. Haksız yere soruşturma açılmasının önüne geçilerek mağduriyet yaşanması engellenecek ayrıca ailelerin de mağduriyet yaşamaları önlenmiş olacaktır.
  2. Sorunların hızlı bir şekilde çözülmesini sağlayacak,
  3. Görevlilerin moral ve motivasyonunu artırarak çalışma şevki verecek,
  4. Haksızlığın önlenmesiyle kuruma olan güven artacak,
  5. Bir takım zafiyetler ortadan kalkacak,
  6. Görevlilerin kuruma olan aidiyet duygusu gelişecek,
  7. Tazminatlar nedeniyle kurumun maddi zararı önlenecek,
  8. İdari Mahkemelerdeki yığılma önlenecektir.

Diyanet İşleri Başkanlığınca bu konuda bir çalışma yapılmalıdır. Çünkü böyle bir komisyonun kurulması kurum açısından son derece yararlı olacaktır. TBMM’de halen görüşülmekte olan torba yasa da böyle bir düzenlemenin yapılması sorunu kökten çözecektir. Bu nedenle Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş başta olmak üzere, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda dikkatlerini çekmek istiyoruz. Ayrıca konuyu Cumhurbaşkanlığı Makamına da ileteceğiz.”

Bu yazıyı paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir