diyanet bir-sen yatay logo

Personel de, hizmet bekleyen vatandaşta mağdur…

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2019 yılında yaptığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavına katılarak başarılı olan Şef, Vaiz, Vaize ve diğer görevlilerin Covid-19 salgını nedeniyle sözlü sınavlar ertelendiği için atamalarının yapılamadığını ve ne zaman yapılacağının da belirsiz olduğunu belirten Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, sınavda başarılı olan personellerin herhangi bir mevzuat değişikliğine gerek olmadan Cumhurbaşkanı onayıyla atamalarının yapılabileceğini belirterek şunları söyledi:

“2019 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatlarında münhal bulunan çeşitli kadrolara Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavıyla kurum içi naklen atama yapılabilmesi için yazılı sınav yapıldı. Bu sınavda başarılı olmalarına rağmen salgın nedeniyle sözlü sınavlar ertelendiği için atamalar yapılamıyor. Bu nedenle sadece atanamayan personeller değil, aynı zaman da bunlardan hizmet bekleyen vatandaşlar da mağdur oluyor.

Teorik olarak çalıştığı birimin amiri olan şef, işlerin düzenli, verimli, etkin ve zamanında yürütülmesini sağlar. Dolayısıyla hizmete etkisi fazla olan orta düzey bir yöneticidir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tüm birimlerinin düzenli hizmet etmesi şeflerin özverili çalışmalarına bağlıdır. Bu birimlerin ürettiği hizmetlerden kurum dışı vatandaşların yararlanmasında şeflerin emeği büyüktür. Bu hususlar dikkate alınarak şeflerin üst kadrolara geçişlerinde kolaylık sağlanmalıdır. Özellikle merkez teşkilatta çalışan şeflerin bulundukları yerde üst kadroya geçişlerinde görülen haksızlıklar giderilmelidir. Müdürlük sınavına herkes girebildiği için halen görev yapan şeflerin yükselmesine engel olmaktadır. Bunu önlemek için belirli kriterler getirilmelidir.

Diğer önemli bir husus, vaiz ve vaizelerle ilgili atamaların yapılamamasından kaynaklı hizmetin ötelenmesi konusudur! Vaiz ve vaizeler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tespit edilen camii, konferans salonu, ceza ve tevkif evleri, çocuk ıslah evleri, güçsüzler yurdu, öğrenci yurdu, fabrika, hastahane ve benzeri yerlerde vaaz ederek vatandaşları bilgilendirir, onlara rehberlik ederler. Gerektiğinde Kur’an Kursları ile hizmet içi eğitim kurslarında ders yapabilirler. Müftülüklerde haftanın belirli günlerinde telefonla veya halkla yüz yüze görüşmelerinde dini soruları cevaplandırırlar. Camilerde vaizlerin vaazlarından istifade edilir.

Covid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla yazılı ve sözlü sınavların ertelenmesi atamaların yapılamamasına neden oldu. Bu kapsamda vaiz ve vaizelerin irşat görevlerinden yararlanamayan vatandaşların da mağduriyeti söz konusudur. Atamaların yapılamaması nedeniyle gündeme gelen mağduriyet sadece şef, vaiz ve vaizelerle ilgili değil, aynı zaman da diğer görevlilerin atamalarının yapılamaması nedeniyle de hem merkez teşkilat hem taşra teşkilatlarının mağduriyeti söz konusudur. Bu mağduriyetlerin giderilmesi açısından daha önce sunduğumuz öneriyi tekrarlamak istiyorum: Atamaların yapılabilmesi için hiçbir mevzuat değişikliğine gidilmeden, Cumhurbaşkanlığı onayıyla bir defaya mahsus olmak üzere sözlü sınav kaldırılarak atamalar doğrudan yapıldığı takdirde bu sorunlar çözülmüş olacaktır. Bu konuyu Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dikkatine bir kez daha sunuyor, gerekli düzenleme için çalışma yapılmasını istiyoruz.”

Bu yazıyı paylaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir