Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, MBSTS mağdurlarına sınavlara başvuru hakkının verilmesini istedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliği’ne göre; görevlilerin bilgi seviyelerini ölçmek ve mesleki bakımdan göreve iyi şekilde hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla yılda bir Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) yapıldığını belirten Türüt, MBSTS sınavının kariyer basamaklarında kriter olarak değerlendirildiğine ve geçerlilik süresinin de 2 yıl ile sınırlı olduğuna dikkat çekerek önemli açıklamada bulundu.
MBSTS’nin görev yerlerini değiştirmek isteyen cami görevlileri, yurtdışına din görevlisi olarak gitmek isteyenler, Hac ve umre hizmetlerinde görevlendirilecek personeller tarafından her yıl girilen önemli bir sınav olduğuna vurgu yapan Hasan Türüt şunları söyledi:
“Diyanet İşleri Başkanlığı’nca her yıl olmak üzere, geçerlilik süresi 2 yıl ile sınırlı olan MBSTS sınavları yapılır ve bu sınavlara Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görev yapan İmam Hatip, Müezzin Kayyım ve Kur’an kursu öğreticileri katılır. Görev yerini veya kadro unvanını değiştirmek isteyen, yurt dışında din görevlisi olarak görev almak isteyen ya da hac ve umre’de görevlendirilmek isteyen MBTS sınavına katılmak zorundadır. Bu kadro unvanlara başvuruların 2020 yılının ilk aylarında yapılması gerekiyordu, ancak bilindiği gibi Covıd-19 salgın hastalığı nedeniyle yapılamadı. Diyanet İşleri Başkanlığı, salgın nedeniyle “2020 Yılı Muhtemel Sınav Takvimi” yayınladı. Önceki yıllarda sınavlardan başarılı olanların hakkı verilmeden yeni sınav takvimi açıklanması bazı sıkıntıları da gündeme getirdi. Yukarıda da belirttiğim gibi görev yeri ve unvan değiştirmek isteyenler, yurtdışında görev almak isteyenler ile hac ve umre’de vs. görev almak isteyenler bu görevler için başvurduklarında “sizin 2 yıllık başvuru hakkınız dolmuş başvuramazsınız! Sınava yeniden girmeniz gerekir” gibi hukuksuz, adaletten uzak, moral ve motivasyon bozucu cevaplarla karşılaşıyorlar ve başvuruları alınmıyor. Bu yaklaşımın doğru olmadığını düşünüyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı acil olarak bu adaletsizliğin giderilmesi için bir düzenleme yapmalıdır.
Öncelikle din görevlilerimiz MBSTS sınavlarına girmiş, yeterli puanı almışlar ve açılacak sınavlara başvuru hakkını elde etmişler. Salgın hastalık nedeniyle sınavların zamanında yapılamamış olmasından din görevlileri sorumlu olamaz. Dolayısıyla din görevlilerinin başvuru hakları korunmalıdır. Eşitlik, hakkaniyet ve hukuki açıdan bu şekilde değerlendirilmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı, önceki yıllarda MBSTS sınavlarına katılarak başarılı olanların hakkının yeni sınav tarihine kadar devam ettiğini açıklamalı ve acil olarak yeni bir düzenleme ile mağduriyeti çözmelidir.”